Βοήθεια από Βρυξέλλες για να αναστραφεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση Ν.Δ/ Μητσοτάκη
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και από το βήμα του Βελλιδείου στην καθιερωμένη ομιλία της ΔΕΘ θα προσπαθήσει να δώσει το πολιτικό και οικονομικό στίγμα της κυβέρνησης του για την επόμενη χρονιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνησή του, αναζητά την επανεκκίνηση αυτής, με όχημα τις μεταρρυθμίσεις και με κορυφαίο στοίχημα την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη.
Ο πρωθυπουργός ασφαλώς και δεν περίμενε να αναγνώσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του όχι μόνο να μην ανακάμπτη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά να κατρακυλά ακόμη παρακάτω.
Τμήματα των λαϊκών στρωμάτων αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση, παρά τα «χάλια» της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής. Για αυτό θα επιχειρήσει ο κ Μητσοτάκης να αλλάξει το κλίμα της εκτεταμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, πράγμα που μάλλον δεν θα καταφέρει.
Σύμφωνα με οικονομικά ρεπορτάζ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την εκταμίευση ακόμα ένα δισεκατομμύριο ευρώ (θείο δώρο) από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για την 4η δόση που λαμβάνει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -ΤΑΑ, με την εκταμίευση της οποίας το συνολικό «πακέτο» επιχορηγήσεων και δανείων με την νέα έγκριση, ολοκληρώνεται το 4ο αίτημα πληρωμής της χώρας, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων προς τη χώρα. Επόμενος σταθμός ο Οκτώβριος και η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -ΤΑΑ.
Συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, θα είσπραξη η Ελλάδα το 2024, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις.
Μέρος των πόρων 3,6 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ για το 2024 φέτος θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο των φετινών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.
Θα αξιοποιηθούν για να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορισμένα μέτρα όπως την αναμενόμενη αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2025, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξαγγείλει τις μειώσεις που έρχονται στις συντάξεις χηρείας, θα μεταφερθεί για αργότερα η απόφαση αυτή.
Στην ομιλία του το Σάββατο στις 19:30 στο Βελλίδειο θα αναφερθεί στην κατοικία, το Airbnb, το πρόγραμμα “Σπίτι μου” part II, στο επίδομα αλληλεγγύης για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά, την αύξηση ορισμένων επιδομάτων για ορισμένες ευάλωτες ομάδες πολιτών. Θα εξαγγείλει ορισμένα μέτρα για το ΕΣΥ, όπως αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες υγειονομικών, τους αγρότες. και θα ξεδιπλώσει τις πτυχές μιας πολύπλευρης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, θα επιδιώξει να πείσει για την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει το δημογραφικό και το στεγαστικό πρόβλημα, να αναβάθμιση το Εθνικό Συστήμα Υγείας και τη δημόσια εκπαίδευση, την κλιματική κρίση και θα αναφερθεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλαγές στη φορολογία επαγγελματιών, κινούμενος ταυτόχρονα εντός του προσδιορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου. Οι εξαγγελλίες του πρωθυπουργού θα έχουν ορίζοντα το ..2027.
Με την βοήθεια των Βρυξελλών η δημοσιονομική πειθαρχία θα χαλαρώσει, και κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, σε καμία περίπτωση όμως αυτά δεν θα είναι ικανά να στηρίξουν τους μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και αδύνατους πολίτες κλπ ώστε να δουν να βελτιώνεται ουσιαστικά η ζωή τους.
Οι εξαγγελίες το «μικρό καλάθι» παροχών του πρωθυπουργού, δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία.
Η φτώχεια διευρύνεται, η ακρίβεια τραβά την αφορά, το ΕΣΥ κατρακυλά τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται, οι ανισότητες διευρύνονται.
Τη μία μέρα ο πρωθυπουργός μιλούσε για τον “πληθωρισμό που υποχωρεί” και τις “τιμές τροφίμων που έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό όρο” και την αμέσως επόμενη ημέρα βγήκε η ανακοίνωση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat στην οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραφε για τον Αύγουστο αύξηση στο 3,1%, τον πέμπτο ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσιάζει μεγάλη πτώση στο 2,2%.
Η κυβέρνηση με την πολιτική της δημιουργεί προβλήματα, τα λαϊκά στρώματα είναι δυσαρεστημένα, εξού και τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων.
Η προσπάθεια αναστροφής στο κλίμα φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα γίνει.
Δεν θα έχει όμως αποτέλεσμα.
Γιατί η κυβέρνηση αυτή, είναι κυβέρνηση των ολίγων.
Ρωγμή στην ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια