Γαλλία: Χαμός μετά τη πρόταση Μακρόν και πρόταση μομφής από την αριστερά στην επιλογή Μπαρνιέ

Πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού Μπαρνιέ, του πρωθυπουργού που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν χωρίς να σεβαστεί την εκφρασμένη βούληση του Γαλλικού λαού στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (7 Ιουλίου), προανήγγειλαν τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου και οι Οικολόγοι. 

 Μισέλ Μπαρνιέ 

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία για την επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ από τον Εμανουήλ Μακρόν ως πρωθυπουργού. Τα κόμματα της Αριστεράς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μομφή εις βάρος του, την οποία δήλωσαν ότι θα στηρίξουν και οι βουλευτές των Οικολόγων. 

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου καταγγέλλοντας «κλοπή της ψήφου» των πολιτών και «πραξικόπημα», για τον διορισμό του συντηρητικού  Μισέλ Μπαρνιέ από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Να επισημάνουμε ότι ο Μακρόν είχε απορρίψει την πρόταση  της αριστεράς (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) για υποψήφια πρωθυπουργό την 37χρονη Λουσί Κατσέ ανώτερη δημόσιο υπάλληλο, διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων στο Δήμο του Παρισιού, προερχόμενη από το κόμμα του Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός  Νέο Λαϊκό Μέτωπο  αναδείχθηκε ο  μεγαλύτερος σχηματισμός με 190 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Στα «κάγκελα» ο κόσμος της αριστερά στην Γαλλία 

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες  των κομμάτων της Αριστεράς  είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της αριστεράς. 

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ έγραψε : «Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές».

Ενώ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, σημείωσε:

«Εφτασε στο αποκορύφωμά της η απάρνηση κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επιλέγεται για πρωθυπουργός κάποιος, το κόμμα του οποίου ήταν τέταρτο και δεν συμμετείχε καν στη συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε ότι η επιλογή Μπαρνιέ ήταν υποχώρηση μπροστά στην ακροδεξιά. «Υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα» ότι, εάν ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακρόν, «είναι επειδή η Εθνική Συσπέιρωση, ακριβώς η ακροδεξιά, του έδωσε μια μορφή ανοχής. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Συνέλευση».

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «την κλοπή της ψήφου των Γάλλων», λέγοντας ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε «με την άδεια και ίσως μετά από πρόταση της Εθνικής Συσπείρωσης».

Λεπέν: «Δεν συμφωνεί με τις ιδέες μας»

Από την πλευρά της η ακροδεξιά, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, λέγοντας αρχικά ότι «περιμένει να ακούσει τις θέσεις του πρωθυπουργού για τη μετάναστευση και την οικονομία».

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν,  σε ερώτηση για υποθετική συμμετοχή του κόμματός της στην κυβέρνηση, είπε: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση Μισέλ Μπαρνιέ» διότι οι «ιδέες του δεν συμφωνούν με τις δικές μας».

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

                                                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.