Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ορίστηκε συντηρητικός Μισέλ Μπαρνιέ

 
    Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας  ορίστηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ 


Δύο μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2024, που εξέλεξαν  Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία, ο πρόεδρος  Εμμανουέλ Μακρόν κατέληξε  και όρισε για πρωθυπουργό της χώρας τον συντηρητικό πολιτικό Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Ο Μακρόν έδωσε στον Μισέλ Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός Μπαρνιέ, προέρχεται από τη δεξιά, κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ. Ειδικότερα, έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.

Τα πόστα που έχει αναλάβει

Ο Μπαρνιέ, έχει αναλάβει πολλούς ρόλους στο παρελθόν. Το 1973, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος γενικός σύμβουλος της Γαλλίας. Έγινε το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου καθώς και ο νεότερος πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της Σαβοΐας.

Είχε αναλάβει  τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Αλμπερβίλ της Σαβοΐας το 1992.

Διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός (Περιβάλλοντος, το 1993, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το 1995, Εξωτερικών Υποθέσεων, το 2004 και Γεωργίας, το 2007), δύο φορές Ευρωπαίος Επίτροπος, και, τέλος, διαπραγματευτής για το Brexit.

Το 2021 είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 2022 με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

Ο Μπαρνιέ θα είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.