Συντάξεις χηρείας: Έρχονται περικοπές. Η κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια

Πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ανακοίνωση τις περικοπές για 100.000 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. 

                  Φωτο: αρχείου

Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα από το 2020,  δεν καταργήθηκε η απαράδεκτη διάταξη νόμου  που κόβει τις συντάξεις χηρείας. Εφαρμόστηκε η απαράδεκτη νομοθεσία στους χήρους και τις χήρες του δημοσίου και του ΟΓΑ.  

Η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή της,  παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας είναι πολύ σύνθετο. 

 Η υπουργός  απέφυγε όμως να οριοθετήσει το πότε και το αν θα γίνουν τελικά οι παρεμβάσεις που είχαν αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και προκαλούσαν σημαντικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας που έχουν χορηγηθεί για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, από το 2020 και μετά. 

 Μάλιστα, γι’ αυτές ακριβώς τις συντάξεις, (περίπου 10.000) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ζητηθούν να επιστραφούν πίσω, ποσά που εισέπραξαν από το 2020 έως σήμερα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια  περικοπών, ενόψει των τελικών μέτρων που θα ληφθούν. 

Η κυβέρνηση και η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως καλούνται να λάβουν τη δύσκολη απόφαση ή φέρουν νέα διάταξη νόμου και να καταργήσουν για όλους το προηγούμενο νόμο και αυτό είναι το μόνο που θα ανακούφιζε όλους και όλες που παίρνουν σύνταξη χηρείας , ή να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τη μείωση των συντάξεων χηρείας στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα.  

Το ύψος των συντάξεων των δικαιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο) πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. 

Το επιπλέον αγκάθι για την κυβέρνηση και μεγάλο πλήγμα για όσους/όσες παίρνουν σύνταξη χηρείας είναι αν και κατά πόσο θα αναζητηθούν να επιστραφούν αναδρομικά από τους συνταξιούχους αυτούς. Το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο  δικαιούχος. Η νομοθεσία προβλέπει (Ν.4387/2016) ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται μια και μόνο εθνική σύνταξη τον μήνα.

Πρόκειται για ένα θέμα σύνθετο που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, χήρους. χήρες και έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις και το οποίο μπορεί θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. 

Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής: 

1.     Στην περίπτωση δυο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης. 

2.     Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας. 

3.   Να συγχωνευθούν οι δύο εθνικές συντάξεις σε μία. Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις.

4.  Η επιστροφή – σε δόσεις – των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική διάταξη νόμου. 

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο εάν προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων χηρείας και αυτό το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ καλά και για αυτό  δεν αποκλείεται να μην κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό στην ομιλία του στη ΔΕΘ, μεταθέτοντας  το θέμα για οριστική απόφαση σε ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο.

Οι οργανώσεις των συνταξιούχων εντείνουν τις παρεμβάσεις τους  ενόψει  και της διαδήλωσης στην ΔΕΘ απαιτώντας μεταξύ άλλων: 

Να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις χηρείας, να επανέλθει η 13η-14η σύνταξη («δώρα»), να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, τα δοθούν τα αναδρομικά των περικοπών σε όλους και όλες. 

        

                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.