Πανάκριβο και φέτος το ελαιόλαδο. Στα 10,20 ευρώ πουλήθηκε στη Λακωνία

          Θα συνεχίσει να είναι  θα είναι απλησίαστο το ελαιόλαδο.

 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή δημοπρασία για την πώληση ελαιόλαδου της νέας ελαιοκομικής σεζόν 2024-2025.

 
Στα 10,20 ευρώ το κιλό πουλήθηκε η πρώτη παρτίδα ελαιόλαδου. 

Στην τιμή αυτή πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, ο οποίος παραδοσιακά μπαίνει πρώτος στη συγκομιδή στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και πρώτος στην αγορά των πωλήσεων.

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων

«»Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων σας ενημερώνει πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20€/κιλό. Ευχόμαστε σε όλους καλή ελαιοκομική περίοδο!».

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας κάθε χρόνο πουλά το πρώτο αγουρόλαδο της ελαιοκομικής σεζόν και η τιμή που διαμορφώνεται απλώς καταγράφει την τάση της αγοράς αφού τον προϊόν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι πολύ πρώιμο.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024   ο Συνεταιρισμός πούλησε μετά από διαπραγμάτευση ένα βυτίο φετινό αγουρόλαδο (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν ελληνικές και ιταλικές εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας. Η δημοπρασία ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 9 ευρώ/κιλό, η οποία κατέληξε στα 10.20 ευρώ/κιλό. Τελικός πλειοδότης ήταν ιταλική εταιρεία μεταποίησης, η οποία αγόρασε συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο.

Η εξέλιξη της τιμής του ελαιόλαδου

Πέρσι στις 16 Οκτωβρίου 2023 ο ίδιος συνεταιρισμός είχε πουλήσει ένα βυτίο (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό.

Το 2022 στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλήθηκε 5,07 ευρώ.

 Το 2021 πουλήθηκε 4,20 ευρώ το κιλό

Το 2020 στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό

Το 2019 στην τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό

Η παραπάνω είναι τιμές  στην χοντρική και δεν υπάρχουν στο ράφι για τους καταναλωτές. Στο ράφι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο  πωλείται από 11 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 16 ευρώ ο κιλό. Αναμένουμε να δούμε σε ποια τιμή θα κινηθεί και την νέα σεζόν 2024-2025.  

Αυξημένη η φετινή παραγωγή

Φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή του ελαιόλαδου, στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας παρουσιάζει αύξηση και θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παραγωγή  στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 250.000 τόνους από τους 150.000 τόνους πέρσι.

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να επανέλθει στους 3 με 3,2 εκατ. τόνους. 

……

Είναι φανερό ότι η τιμή του ελαιόλαδου δεν έχει προηγούμενο, εδώ και ένα χρόνο. Τα λαϊκά νοικοκυριά, -μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι- αναγκάζονται πλέον να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες, αφού το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δεν μπορούν να το βάλουν στο φαγητό τους.

Και τη νέα χρονιά, το ελαιόλαδο θα είναι απλησίαστο.

Για τα λαϊκά στρώματα, έρχεται δύσκολος διατροφικός χειμώνας. Οι τιμές στα τρόφιμα και όχι μόνο,  τραβούν την ανηφόρα, κάνοντας την ζωή τους όλο και ποιο δύσκολη.

Και η κυβέρνηση Ν.Δ/Μητσοτάκη κάνει τον «τροχονόμο».

                                                                               

                                                                      Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.