ΒΥΡΩΝΑΣ: Η πόλη μας σε τροχιά καθημερινής υποβάθμισης. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στη διαχείριση του δήμου
Πριν μερικές ημέρες στη στήλη "Φωτογραφήματα" είχαμε αναφερθεί στην άσχημη κατάσταση που υπάρχει σε διάφορα πεζοδρόμια της πόλης μας. Διαβάστε ΒΥΡΩΝΑΣ/Φωτογραφήματα: Από πεζοδρόμια της πόλης και το άλσος Αγ. Τριάδας https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/11/blog-post_13.html.
Σήμερα, μετά από παροτρύνσεις συμπολιτών, θα αναφερθούμε στην παντελείς έλλειψη μικρών καλαθιών απορριμμάτων από τους δρόμους της πόλης με αποτέλεσμα να μην έχεις που να πετάξεις ένα χαρτάκι, ένα πακέτο από τσιγάρα, μια σακούλα από τυρόπιτα κ.ο.κ.
Αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα καταβάλουν προσπάθειες για να διατηρηθούν οι πόλεις τους καθαρές. Εκτός από την περισυλλογή των κάδων απορριμμάτων, υπάρχουν οδοκαθαριστές με καροτσάκια, που σκουπίζουν τους δρόμους, όχι μόνο τους κεντρικούς αλλά και στις γειτονιές. Επίσης, μηχανοκίνητα σάρωθρα, που σκορπίζουν τους δρόμους, πλένονται όλοι οι κάδοι των απορριμμάτων, πλένουν τις πλατείες, τοποθετούν στους δρόμους επιδαπέδια ή επιστήλια μικρά καλάθια απορριμμάτων, για να μπορεί ο διερχόμενος πολίτης να πετάξει τα μικρά απορρίμματα, ένα χαρτί, ένα πακέτο τσιγάρα κ.λπ. δίχως να διανύει μεγάλες αποστάσεις.
Μεταλλικός τριπλός κάδος απορριμμάτων
Χειροκίνητο σάρωθρο
Δήμοι πλένουν δρόμους, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους
Και όμως, αυτό που θεωρείται αυτονόητο, στο δήμο Βύρωνα δεν ισχύει. Η πόλη μας είναι σε τροχιά καθημερινής υποβάθμισης.
Ο πολίτης ψάχνει να βρει ένα καλαθάκι να πετάξει το οτιδήποτε δεν υπάρχει στους δρόμους. Καλαθάκια, που υπήρχαν, χάλασαν και δεν αντικαταστάθηκαν, καταργήθηκαν. Διασχίζει καθημερινά δρόμους κεντρικούς, είτε άλλους και δεν υπάρχει ένα καλαθάκι, για να πετάξει ένα σκουπιδάκι και αυτό μόνο ντροπή και αγανάκτηση προκαλεί.
Αυτό συμβαίνει στην πόλη και ο καθένας μας το έχει βιώσει σε κεντρικούς, πολυσύχναστους δρόμους του Βύρωνα, αλλά και στις γειτονιές.
Πράγματα αυτονόητα, που για άλλους δήμους είναι δεδομένα, στο δήμο Βύρωνα δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα η καθημερινή ζωή στην πόλη να υποβαθμίζεται.
Τι να τις κάνεις τις μεγάλες κουβέντες, τις υποσχέσεις, που πολλές φορές δεν έχουν αντίκρισμα, όταν απλά καθημερινά πράγματα δεν μπορούν να διαχειριστούν, όπως το να τοποθετήσουν καλαθάκια στους δρόμους, ή να πλένονται οι κάδοι των απορριμμάτων;
Αλήθεια πόσο καιρό έχουν να πλυθούν οι κάδοι απορριμμάτων;
Μηχανοκίνητα σάρωθρα στο γκαράζ του δήμου
Μπορεί για κάποιους να ακούγεται αστείο, όταν περιγράφεις ότι περπάτησες μια μεγάλη απόσταση και δεν βρήκες ένα καλαθάκι για να πετάξεις ένα χαρτί ή ένα κουτάκι από αναψυκτικό, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα για το Βύρωνα του 21ου αιώνα, που φέτος γιορτάζουμε και τα 100 του χρόνια.
Κάποτε υπήρχαν καλαθάκια μπροστά στις στάσεις, στις διασταυρώσεις των δρόμων, τώρα υπάρχουν μόνο στις πλατείες.
Και όμως αυτά τα απλά καθημερινά είναι κομμάτια του παζλ της καθημερινότητας μας, είναι ο πολιτισμός της κάθε μας στιγμής. Είναι αυτά που συνήθως δεν μας απασχολούν αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο για να διατηρείται η πόλη μας καθαρή και αξιοπρεπής.
Δεν θα αναφερθούμε στα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, στο απαρχαιωμένο δίκτυο όμβριων υδάτων, για τα νερά που έρχονται από το Κακόρεμα, το ρέμα Κουταλάς, στην 28ής Οκτωβρίου στον Καρέα (πλατεία Βιάνου), στην οδό Νικηφορίδη και αλλού. Τα 1000 και πλέον φρεάτια που έχει η πόλη, φαίνεται πως το τελευταίο χρόνο καθαρίζονται ποιο καλά, όχι μόνο οι σχάρες αλλά και στο εσωτερικό τους.
Για να έχουμε καθαρή όμορφη πόλη, χρειάζεται και προσωπικό. Χρειάζεται μεράκι, όραμα και στοχευμένες παρεμβάσεις και για τα μικρά, αυτά που βλέπει και ζει ο Βυρωνιώτης, η Βυρωνιώτισα και κάθε επισκέπτης της πόλης μας.
Ας μην επαναλάβουν τη γνωστή ρήση του κ. δημάρχου πως "λεφτά δεν υπάρχουν". Γιατί εάν θέλουν μπορούν να εξοικονομήσουν. Προφανώς για άλλες προτεραιότητες λεφτά υπάρχουν, έχουν και βρίσκονται, όπως οι δαπάνες για εκδηλώσεις για τον "λόρδο Βύρωνα" ή οι αναθέσεις σε ιδιώτες για το κλάδεμα των δέντρων ή ακόμη για την μεταφορά των οικοδομικών υλικών (μπάζα) από το σταθμό μεταφόρτωσης (Υμηττό).
Μπορούν εάν θέλουν να εισπράξουν π.χ. από αυτούς τους μπαταξήδες που χρωστούν και δεν πληρώνουν στο δήμο για τους κατειλημμένους δημοσίους, κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.
Να μην πληρώνουν από το δήμο ενοίκιο σε κτίριο που δεν το χρησιμοποιούν, όπως αυτό στην οδό Αγ. Σοφίας, που ένα χρόνο τώρα είναι κλειστό και δεν έχει γίνει μεταστέγαση της υπηρεσίας.
Όπως έγινε με την κακή επιλογή προμήθειας επί δημαρχίας Χαρδαλιά, των 8 πρώτων λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας ή με το γεγονός ότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν (επί δημαρχίας Κατωπόδη) πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα για 8 λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας που για πάνω από 8-9 χρόνια ήταν σε ακινησία. (Ακούστε ΕΔΩ: www.youtube.com/watch?v=K04ZrJ3rjlY την συνεδρίαση του Δ.Σ 30/10/2024, χρόνος 2:25 ως 2:35).
Δυστυχώς και η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να εξασφαλίσει όλα εκείνα, που έπρεπε να είναι δεδομένα για μία καλύτερη καθημερινή ζωή στην πόλη.
Άλλα έλεγαν και έταζαν και στην πραγματικότητα ένα χρόνο τώρα η πόλη μας είναι σε τροχιά καθημερινής υποβάθμισης.
Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει εξασφαλίσει την σιωπή και την συναίνεση των κυρίαρχων δημοτικών παρατάξεων, (Μπαντή, Κατωπόδη) αλλά ο λαός της πόλης βλέπει και κρίνει. Βάζει το χέρι στην τσέπη, πληρώνει δημοτικά τέλη και φόρους και δικαιούται να έχει μία καλύτερη καθημερινή ζωή στην πόλη.
Διαβάστε ακόμη
Β. Κικίλιας, για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής: «Προετοιμαζόμαστε με βάση το πιο δύσκολο σενάριο»
https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/11/blog-post_25.html
Ρωγμή στην ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια