ΙΣΤΟΡΙΑ: «Δεκεμβριανά» 80 χρόνια πριν, άρχισε η «Μάχη της Αθήνας». Ο Βύρωνας βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα

  Την 1η Δεκεμβρίου 1944 η κυβέρνηση εξέδωσε τελεσίγραφο στο οποίο υποχρέωνε όλους τους αντάρτικους σχηματισμούς να παραδώσουν τα όπλα τους στις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι υπουργοί του Εθνικού Απελευθερωτικού Μέτωπού (ΕΑΜ) διαφώνησαν και την επόμενη παραιτήθηκαν μαζικά από την κυβέρνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

      

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1944 πραγματοποιήθηκε μια μαζικό  αντικυβερνητικό συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος.       Φωτο: Μαζικό αντικυβερνητικό  συλλαλητήριο 3 Δεκεμβρίου 1944, στο σύνταγμα 

 Το συλλαλητήριο χτυπήθηκε από την Αστυνομία, η οποία πυροβόλησε κατά αμάχων σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν άλλοι 148. 

Το πρωί της επομένης σημειώθηκαν οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας από τον (ΕΛΑΣ), το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ, ο οποίος αρχικά στράφηκε αποκλειστικά ενάντια ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Μια εβδομάδα μετά, λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και των βρετανικών δυνάμενων στην Ελλάδα.

 

Από την ημέρα αυτή ξεκινούν τα γεγονότα που κράτησαν 33 ημέρες (Ιανουάριος 1945) και έμειναν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά».

  Με τον όρο «Δεκεμβριανά», αναφερόμενα και ως Μάχη της Αθήνας, αναφέρεται μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα  από τον Δεκέμβριο του 1944 έως τον Ιανουάριο του 1945, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και του ΚΚΕ από τη μία και τις βρετανικές και ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις από την άλλη.

       Ο Βύρωνας βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα

Θρήνησε εκατοντάδες νέους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, αλλά και από  τον άμαχο  πληθυσμό .Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα της μάχης του Δεκέμβρη στο Βύρωνα ήταν πολύ περισσότερα απ' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας προηγουμένως τον κατακτητή.

                Φωτο αρχείου: ΕΛΑΣίτες μαχητές του ΕΛΑΣ της Αθήνας στον Βύρωνα
 
Άλλοι σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.  Άλλοι από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Βρετανικών αεροπλάνων, από τους όλμους της Ορεινής Ταξιαρχίας, που είχε εγκατασταθεί στο λόφο του Αράπη και τους κανονιοβολισμούς των πολεμικών πλοίων που χτυπούσαν από τα λιμάνια του Σαρωνικού και άλλοι εντελώς συμπτωματικά από αδέσποτες σφαίρες και από τυχαίες εκρήξεις πολεμικού υλικού. 

Είχε προηγηθεί ο μπλοκό  του Βύρωνα Δευτέρα 7 Αυγούστου 1944, απομεσήμερο. Γερμανικά στρατεύματα με τη συνδρομή των ταγματασφαλιτών έζωσαν τον Βύρωνα απ’ άκρη σ’ άκρη. Μαζεύουν κόσμο με την βία και τους  συγκεντρώνουν σ’ εκατό 5άδες, τους λένε πως θα τους σκοτώσουν γιατί τραυματίστηκε στο χέρι ένας γερμανός. Ξεχωρίζουν 11 παλληκάρια και τους στήνουν  στην σ’ έναν τοίχο, οδό Σμύρνης αριθ. 10. και τους εκτέλεσαν. Από τις γερμανικές σφαίρες επέζησε 18χρονος Χαράλαμπος Γεωργιάδης που έμενε στην οδό Βουτζά 51, αργότερα εργάστηκε στο δήμο Βύρωνα. 

Τα ονόματα των εκτελεσθέντων από το πέρασμα των ουνων:

Μυλωνάς Λευτέρης – ετών 22
Μαλαμούτης Γιώργος – ετών 22
Μουρίκης Κώστας – ετών 19
Κεσέρογλου Ιορδάνης – ετών 17
Χατζηιωάνου Ιπποκράτης – ετών 23
Μερκουριάδης Ιάκωβος – ετών 18
Κλειδάς Γιώργος – ετών 35
Κασιμάτης Παναγιώτης – ετών 20
Καλίτας Βαγγέλης – ετών 25
Διαμαντόπουλος Γιώργος – ετών 25
Καπιτσικάς Μανώλης – ετών 18

Ξεχωριστή αναφορά και τιμή πρέπει να γίνει στον Ιταλό λοχία Μαρτσέλλο Μπαραβάλλε από το Τορίνο, που είχε περάσει στις τάξεις της αντίστασης και έπεσε νεκρός στο Μπλόκο του Βύρωνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστό αν εκτελέστηκε και αυτός μαζί με τους 11. Αναφέρεται πάντως στο ληξιαρχική πράξη ο θάνατός του τη μέρα του Μπλόκου. Σήμερα έχει γίνει εκταφή των οστών του και μεταφορά τους σε στρατιωτικό νεκροταφείο στην Ιταλία.

Στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους άνδρες  τους πήγαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και απο εκεί τους μετέφεραν για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία. 

Ο διασωθείς της εκτέλεσης Χαράλαμπος Γεωργιάδης θυμάται

« Πρώτα εκτέλεσαν τους  επτά  και μετά τους πέντε που μείναμε…  Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, το αίμα μου είχε παγώσει, νόμισα ήρθε το τέλος μου… Και όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες, έχασα τις αισθήσεις μου. Έπεσα μαζί με τους άλλους… Αισθάνθηκα μετά πάνω μου έναν Γερμανό στρατιώτη  να πυροβολεί τον διπλανό μου και μετά έδωσε και σε μένα τη χαριστική βολή… ΄Όταν αργότερα άνοιξα τα μάτια μου  είδα να βρίσκομαι μπρούμυτα μέσα σε  αίματα. Τότε άρχισε να δουλεύει το μυαλό μου… Σκέφθηκα, αφού δέχτηκα τόσες σφαίρες  έπρεπε να έχω τραύματα και να πονώ… Σηκώθηκα χωρίς να νοιώθω πόνους. Από τη συγκίνηση μου έχασα και πάλι τις αισθήσεις μου… ΄Όταν οι αστυνομικοί ήρθαν να μαζέψουν τα πτώματα, μόλις με είδαν έντρομοι τινάχτηκαν και φώναξαν «το παιδί ζεί!!! Είναι ζωντανό!» Αφού μου έδωσαν τις πρώτες βοήθειες με απόλυτη μυστικότητα με πήγαν σε νευρολογική κλινική χωρίς να αναφέρουν πώς και από τι έπαθα τον νευρικό κλονισμό. Νοσηλεύτηκα και επέζησα… Γλύτωσα από θαύμα την χαριστική βολή!!!» Μετά την αποχώρηση των Γερμανών η Αστυνομία ανέλαβε το θλιβερό έργο της περισυλλογής των πτωμάτων και του ενταφιασμού τους… Το περιστατικό αυτό ήταν καταγεγραμμένο στο ΙΘ΄ Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών,  κρυφά από τους Γερμανούς… 

Πηγή: .https://now24.gr/pos-sothikan-apo-ti-charistiki-voli-ton-ekteleston-tous/

Στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους άνδρες στο μπλόκο τους πήγαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και απο εκεί τους μετέφεραν για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία. 


Διαβάστε για το περισσότερα ΕΔΩ "Ο Βύρωνας βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα"  

 https://sway.cloud.microsoft/jGCeOQKGbn8QwWUb?ref=Link&fbclid=IwY2xjawG-zR5leHRuA2FlbQIxMAABHUXgD-hG40QvMOHmrXvTE4o-VgIZZXt1RPnles_p0GGsd0V7sEn1zHKJng_aem_1I-EJv0EGia9wlvuT4G2-g

ΠΗΓΗ: 

ΠΗΓΗ: Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα facebook.com/photo/?fbid=2378801735584259&set=a.2317249728406127



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.