Ηλεκτρικό ρεύμα / Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι τιμές

 

Της Αντιγόνης Ζούντα

Αναδημοσίευση

 

Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τα 300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς η ενεργειακή ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα πλέον, ενώ ακόμα και τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα φαίνεται πως εξαντλούνται και αναζητούνται “λύσεις” με επιλεκτική στήριξη για την επόμενη χρονιά.

Ενδεικτικό της εκτός ελέγχου αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι ότι σήμερα -και ενώ μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας- η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ καθώς ίπταται σε εξωπραγματικά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμα και τα 300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Ειδικότερα, η τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά (αγορά επόμενης ημέρας - Χρηματιστήριο Ενέργειας) για σήμερα ανέρχεται σε 328,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 47,46% από την αντίστοιχη χθεσινή (222,75 ευρώ). Μάλλον ήταν εσπευσμένη η αισιοδοξία περί αποκλιμάκωσης, με τιμές κάτω από τα 200 ευρώ τις προηγούμενες ημέρες (186,07 ευρώ στις 12.12, 197,24 ευρώ στις 14.12), καθώς όχι μόνο επανέκαμψαν αλλά σήμερα υπερβαίνουν και κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πάντως αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: από 19 αγορές της Ευρώπης, μόνο σε αυτές της Πολωνίας και της Βουλγαρίας οι τιμές είναι κάτω από τα 300 ευρώ (143,77 και 287,84 ευρώ αντίστοιχα). Στην πρώτη θέση με το υψηλότερο κόστος βρίσκεται η Ελβετία με 368,21 ευρώ, ακολουθούμενη από τις Σερβία με 358,06 ευρώ και Γαλλία με 353,09 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή, που συνδέεται και με τη νέα εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, καθώς χθες ξεπέρασαν ακόμα και τα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δημιουργεί νέες πιέσεις δεδομένου ότι ξεκίνησε το δριμύ ψύχος και αυξάνεται αντίστοιχα η κατανάλωση ενέργειας.

Ιδιαίτερα δε στην ελληνική αγορά είναι βέβαιη η ασφυξία των καταναλωτών, καθώς όλα τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς μετακυλίονται απευθείας στη λιανική, μέσω των περίφημων ρητρών που εφαρμόζουν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος.



Στήριξη υπό όρους

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ανεπαρκείς, αλλά οριζόντιες, επιδοτήσεις στο ρεύμα για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης μετράνε μέρες έως το τέλος του έτους, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδοτήσεις που από τον Ιανουάριο θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών με κριτήρια επιλεξιμότητας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το “αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα” συνδέεται με την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα, ενώ η όποια στήριξη θα αποφασίζεται βάσει ενός αυτόματου αλγόριθμου, που θα κρίνει το ύψος του ποσού επιδότησης αλλά και τον τρόπο κατανομής του με κριτήρια για τους δικαιούχους. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να είναι εισοδηματικά αλλά και να σχετίζονται με το ύψος κατανάλωσης.

Πάντως η νέα προσέγγιση για την επιδότηση της πανάκριβης κιλοβατώρας βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η τελική φόρμουλα, αν και μένουν μόλις 15 ημέρες μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων επιδοτήσεων.

Αναδημοσίευση από: avgi.gr/oikonomia/403465_espasan-kathe-rekor-oi-times

Ρωγμή στην ενημέρωση

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.