Επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται την χορήγηση δωρεάν PCR, rapid τεστ - Αναμονή για την ΚΥΑ σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες εργαζομένων μετά από θετικό rapid test

  • Τι συμβαίνει με την χορήγηση των τεστ στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης
  • Με θετικό rapid test η 5ημερη αναρρωτική άδεια από την εργασία
  • Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει στην έκδοση του. Πώς θα εκδίδεται στο εξής

Την στιγμή που οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι από την εξάπλωση της ΟΜΙΚΡΟΝ και σχηματίζουν ουρές για ένα τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν νοσήσει, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τη μαζική χορήγηση για δωρεάν τεστ μοριακό (PCR) ή rapid, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες.  

Κάτω από την λαϊκή κατακραυγή το υπουργείο ανάπτυξης αναγκάστηκε σήμερα να εκδώσει απόφαση με την οποία βάζει ανώτερη τιμή στα PCR,  αρνείται όμως να χορηγούνται μαζικά δωρεάν ή να συνταγογραφούνται τα μοριακά και τα rapid test.  

To PCR test θα κοστίζει πλέον 47 ευρώ (από τα 60 ευρώ έως τώρα) από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 μετά το νέο πλαφόν που καθόρισε την τιμή του και εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.

2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Με την απόφαση αυτή φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένει στη μη συνταγογράφηση και τη μη δωρεάν διάθεση των PCR και των rapid τεστ στους πολίτες, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τα θεωρούν ως τα μοναδικά αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει και την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, που επιβαρύνει οικονομικά ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους σε μία περίοδο που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα απαραίτητα εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας.

Τι συμβαίνει με την χορήγηση των τεστ στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης

Αυστρία: Τόσο τα rapid όσο και τα PCR τεστ είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να κάνει τεστ δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test ανά ημέρα κατόπιν συνταγογράφησης. Από 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν rapid ή PCR τεστ είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επίσης, δωρεάν τεστ δικαιούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα.

Κύπρος: Τα rapid test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, το PCR τεστ μπορεί να γίνει ακόμη και με μόλις 20 ευρώ.

Ισπανία: Όλα τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Όλα τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους.

Αγγλία: Κι εκεί υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου τόσο rapid όσο και με PCR.

Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το τεστ γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλεφωνικό κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.

Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.

Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.

Με θετικό rapid test η 5ημερη αναρρωτική άδεια από την εργασία

Αναμένεται ώρα την ώρα να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα δικαιολογείται η 5ημερη άδεια των εμβολιασμένων που νόσησαν μετά από διενέργεια rapid test και όχι μόνο PCR test, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει στην έκδοση του.  Πώς θα εκδίδεται στο εξής.

Την αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας τα εξής:

- Όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

- Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

- Για τους εργαζομένους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια αρκεί το θετικό rapid test.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να χορηγούνται στους πολίτες ΔΩΡΕΑΝ τεστ και μάσκες

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.