ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Κάτω από τις ανάγκες της ζωής η αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 Αυξάνεται κατά 9.4 % (στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός). 

Η αύξηση αυτή δεν διασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και τις οικογένειες τους. 

Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει στη Ρωγμή στην ενημέρωση   ότι ο κατώτατος μισθός και όχι μόνο αυτός, συνολικά οι μισθοί και οι συντάξεις, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και  δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μια αξιοπρεπή ζωή.

Η  κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως και η προηγουμένη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρονται  στους μισθούς και τις συντάξεις, ισχιριζονται ότι κανουν ότι είναι δυνατό στα πλαίσια δηθεν της αντοχης των επιχειρησεων και της εθνικής οικονομίας. Είναι το βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα τους, για να δικαιολογήσουν την πολιτική λιτότητας στους μισθούς και στις συντάξεις, έτσι ώστε να μην θίγονται τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, να μην υπάρχει αναδιανομή πλούτου, να μην μειωθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, να μην θιγούν τα κέρδη και ο πλούτος των Ελλήνων καπιταλιστών.   Η πολιτική τους εχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι αντικειμενική, δίκαιη  και συμφέρουσα για όλους όπως συχνά λένε.     

Με βάση τα παραπάνω και συνεχίζοντας την ταξική αντεργατική  πολιτική της  η κυβέρνηση της Ν.Δ ανακοίνωσε χθες την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, ύψους κατά 9,4% αυτή τη φορά.

 Έτσι από την 1η Απριλίου αυτός θα φτάσει στα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ  (μικτά) που ήταν το 2019 (όταν ανέλαβε την εξουσία). 

Συγκεκριμένα

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, θα ανέλθει από την 1η Απριλίου 2023 στα 667 ευρώ/μήνα καθαρά από τα 611 ευρώ που είναι έως την 31η Μαρτίου 2023. Και με τη νέα αυτή αύξηση, δεν διασφαλίζεται μια αξιοπρεπή ζωή,  με βάση την πολυποίκιλη ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια κ.λπ.   

Remaining Time-0:13

Fullscreen

Mute

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε:

 "Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα". 

"Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού... Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι...", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει  και θα αυξηθούν 19 επιδόματα- παροχές.  

Την αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ. Το τακτικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου μισθού. Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% οδηγεί σε ακριβώς αντίστοιχη (9,4%) αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας οι παροχές αυτές είναι οι ακόλουθες (σ.σ. στις παρενθέσεις είναι η βάση υπολογισμού κάθε παροχής):

1. Τακτικό επίδομα ανεργίας 

2. Ειδική παροχή μητρότητας (Κατώτατος μισθός)

3. Επίδομα γονικής αδείας (Κατώτατος μισθός)

4. Βοήθημα λήξης ανεργίας (13 ημερήσια επιδόματα)

5. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων (15 ημερήσια επιδόματα)

6. Επίδομα αποφυλακισμένων (15 ημερήσια επιδόματα)

7. Επίσχεσης Εργασίας (20 ημερήσια επιδόματα)

8. Αφερεγγυότητας εργοδότη ( Έως 3 μισθοί)

9. Eποχικό οικοδόμων (το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια)

10. Εποχικό σμυριδεργάτων (το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια)

11. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό (το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια)

12. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια

13. Βοήθημα μη μισθωτών (Μηνιαίο επίδομα ανεργίας)

14. Επίδομα εργασίας (50% επιδόματος ανεργίας)

15. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ. (75% κατ. ημερομησθίου)

16. Επίδομα πρακτικής άσκησης  (80% κατώτατου μισθού)

17. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (Κατώτατος μισθός)

18. Προγράμματα απασχόλησης (Επιδότηση 50% - 90% του κατώτατου μισθού)

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις (30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς)

Επίσης, κατά 9,4% αυξάνεται και ο μισθός των ωφελουμένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Υπενθυμίζουμε ότι τη ΓΣΕΕ, είχε προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού  15,8%.

ΓΣΕΕ: Μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζόμενων ο νέος κατώτατος μισθός

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης. 

Η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη. Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα  την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ.

Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.

Για τη Συνομοσπονδία λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη, η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα γι΄ αυτό και απαιτείται περαιτέρω λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τα εισοδήματά  τους, την προστασία τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων.

 Διαβάστε ακόμη:

Κατώτατος μισθός: Η αύξηση που ανακοινώνεται σήμερα είναι κάτω από τις ανάγκες της ζωής      rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2023/03/173.html


                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.