ΒΥΡΩΝΑΣ: Ενσωματώνεται το Νομικό Πρόσωπο ΝΤΑΝΚΑΝ στο δήμο. Απέρριψε το υπ. εσωτερικών το αίτημα του δήμου Βύρωνα

Φωτό αρχείου: το κτήριο του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. ΝΤΑΝΚΑΝ


Μιλώντας, σε Ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ για τους νέους δημάρχους Αττικής και Πελοποννήσου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος είχε αναφέρει ότι μόνο 15 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με συγκεκριμένο αντικείμενο δεν θα ενσωματωθούν στους δήμους της χώρας.



Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, πρόκειται για νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε δωρεές υπό όρους, είτε ασκούν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της πλήρους εμπορικής δραστηριότητας. (Διαβάστε στο ΦΕΚ Αρ. Φ.6719- 30/11/2023, ποια Ν. Πρόσωπα εξαιρούνται).

 

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, με εισήγηση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία (κατά είχαν ψηφίσει ο Τάσος Μαυρόπουλος-ΡΕΚ- και η Μαρία Μπικάκη- Αρ. Παρέμβαση) να ζητήσει από το υπουργείο εσωτερικών τη διατήρηση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ως ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. 



Το υπουργείο εσωτερικών απέρριψε το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα και επιβάλει την ενσωμάτωση του Νομικού Προσώπου ΝΤΑΝΚΑΝ στο Δήμο Βύρωνα.

 

Η απερχόμενη δημοτική αρχή καταγγέλλει το υπουργείο εσωτερικών


«Ως δημοτική αρχή Βύρωνα καταγγέλλουμε την απόρριψη από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, του αιτήματος μας -ύστερα και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ανεξάρτητη παρουσία ενός καλλιτεχνικού και πνευματικού πόλου πολιτισμού, με διεθνή ακτινοβολία και κύρος μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.


Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν ιδρύθηκε το 1980 από το δήμο Βύρωνα και στεγάζεται σε ένα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Ανακτόρου του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, και κτίστηκε το 1903 από τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν (αδελφό της Ισιδώρας Ντάνκαν) πριν από 120 χρόνια. 

Το κτήριο κατοικήθηκε από τον Ραϋμόνδο και την γυναίκα του Πηνελόπη Σικελιανού και υπήρξε σημείο συνάντησης και έμπνευσης, πολλών πνευματικών μορφών της εποχής (Σικελιανός, Φιλαδελφέας, Χριστομάνος κ.α.).

Το κτήριο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να ανακαινιστεί άμεσα με κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο δήμος Βύρωνα από την Περιφέρεια Αττικής», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η απερχόμενη δημοτική αρχή.

 

Τώρα, το γιατί συσχετίζει η δημοτική αρχή το κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Μελέτης Χορού, την ανακαίνιση του και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ρόλο, με την άρνηση της να ενσωματωθεί στο δήμο Βύρωνα το ΝΤΑΝΚΑΝ και να παραμείνει ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο μόνο αυτή το αντιλαμβάνεται. Ας πουν στους πολίτες, τι ακριβώς δεν θα μπορεί να κάνει το Κέντρο Μελέτης Χορού ΝΤΑΝΚΑΝ, από τη στιγμή που θα ενσωματωθεί στο δήμο.


Η μέχρι τώρα εμπειρία με την ενσωμάτωσή των Νομικών Προσώπων στο δήμο Βύρωνα έχει δείξει ότι έχουν λειτουργήσει πολύ πιο καλά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.


Αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα, να θέλουν οι δήμαρχοι να υπάρχουν ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα, να τοποθετούν ανθρώπους -στελέχη των παρατάξεων- σε έμμισθες και μη θέσεις στα Δ.Σ., όπως και στο Ν. Πρόσωπο ΝΤΑΝΚΑΝ. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος και δεν έχει σχέση με την καθημερινή τους λειτουργία ως υπηρεσία.

Τα όσα ισχυρίζονται, ότι "δεν θα έχει χρηματοδότηση", "δεν θα μπορεί να παίρνει προγράμματα", "θα χαθεί δήθεν ο ιδιαίτερος ρόλος του κ.λπ. γιατί θα είναι υπηρεσία του δήμου", δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Όργανο διοίκησης, παραγωγής πολιτικής και ελέγχου στο δήμο, είναι το δημοτικό συμβούλιο και δεν χρειάζεται να λειτουργούν επιμέρους ξεχωριστά Δ.Σ. στα Νομικά Πρόσωπα και παραμάγαζα.


Η νέα δημοτική αρχή, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, οφείλουν να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση του Κέντρου Μελέτης Χορού ΝΤΑΝΚΑΝ και όλων των υπηρεσιών και δομών του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν τους εμποδίζει το ότι το Κέντρο Μελέτης Χορού ΝΤΑΝΚΑΝ θα είναι ενσωματωμένο πλέον στο δήμο.


Το αντίθετο μάλιστα.

 

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.