ΒΥΡΩΝΑΣ: Πολιτικάντικες τακτικές και όχι ξεκάθαρες πρακτικές σε σχέση με τη συμμετοχή της κας Κιουπη στο Δ.Σ. της ΔΕAΔΒ Α.Ε. και τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης

Στην 11η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτερά 24 Απριλίου επανήλθε το θέμα "Τροποποίηση της υπ. αρίθμου 10/2024 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου", που είχε αναβληθεί στην προηγουμένη συνεδρίαση και που αφορούσε την αντικατάσταση - απόσυρση της κας Ιουλίας Κιούπη από το Δ.Σ. της δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ Α.Ε.) μετά από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας Μπροστά» κ. Μίλτου Μπαντή. 

Ο δήμαρχος και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου 

Η εισήγηση του κ. Σωτηρόπουλου ήταν ίδια με την προηγουμένη χωρίς την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΑΔΒ Α.Ε.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του ισχυρίστηκε ότι οι παρατάξεις προτείνουν τα μέλη τους για το Δ.Σ. της επιχείρησης. "Δεν έχουμε άποψη για τον ποιον υποδεικνύει κάθε παράταξη και δεν θέλουμε ως πλειοψηφούσα παράταξη να αποκλειστεί κανένας. Ως δήμαρχος έφερα το αίτημα του κ. Μπαντή στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση της κας Κιούπη", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαντής ανέφερε ότι τα δεδομένα από την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από την προηγουμένη συνεδρίαση έχουν πλέον αλλάξει. Επέμεινε πως η κα Κιούπη έχει ανεξαρτητοποιηθεί και με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να είναι μέλος σε επιτροπές, νομικά πρόσωπα, δημαρχιακή επιτροπή κ.λπ. Επανέλαβε το αίτημα του για αντικατάσταση της από το Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. προτείνοντας στη θέση της τον κ. Ανδρέα Λεκατσά, λέγοντας χαρακτηριστικά, "... μην χαλάμε άλλο χρόνο, το προβλέπει ρητά η εγκύκλιος".

Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και ο κ. Λεκατσάς παρακολουθεί τη συνεδρίαση

Η κ. Κιούπη προσήλθε στη συνεδρίαση με νομική υποστήριξη και καταθέτοντας δύο γνωμοδοτήσεις, που παρουσιάζουν τα επιχειρήματα της. Υποστήριξε ότι η εγκύκλιος, που επικαλείται ο κ. Μπαντής, δεν αφορά τη δημοτική επιχείρηση -που είναι Α.Ε.- διότι η ΔΕΑΔΒ Α.Ε. υπάγεται σε ένα ιδιόμορφο πλαίσιο και ζήτησε να τροποποιηθεί η εισήγηση του δημάρχου και το θέμα να αναβληθεί και να επανέλθει. Πρότεινε ακόμα και να αυξηθούν τα μέλη του Δ.Σ. επικαλούμενη τα δικαιώματα της ως μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να εκπροσωπείται στη ΔΕΑΔΒ Α.Ε.

Η κα Κιούπη με τον δικηγόρο κ Λιακούρη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο νομικός κ. Λιακούρης Δημήτρης υποστήριξε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αντικατάστασης της κας Κιούπη, ισχυριζόμενος όσα προβλέπονται στο νόμο 4548/2018 περι ανώνυμων εταιρειών και συγκεκριμένα στα άρθρα 79, 80, 82.

Οι παρατάξεις "Στάση Βύρωνα" και "Λαϊκή Συσπείρωση" ουσιαστικά απείχαν από τη συζήτηση. Ο κ. Τζορτζιώτης Σταύρος από την "Αριστερή Συμπόρευση", είπε ότι, "... δεν μας αφορά η διαδικασία, εμείς αρνηθήκαμε και δεν παίρνουμε μέρος στη ΔΕΑΔΒ Α.Ε.". Αναφέρθηκε στο γενικότερο χαρακτήρα, τη λειτουργία και τα προβλήματα, που πολλές φορές δημιουργούνται στην ΔΕΑΔΒ Α.Ε., όπως καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων κ.λπ., λέγοντας ότι, "... η δημοτική επιχείρηση μαζί και το προσωπικό της πρέπει να ενσωματωθούν στο δήμο".

Ο κ. Δεμπόνος από την παράταξη «Έξυπνος Βύρωνας» αρχικά ανέφερε πως "... δεν μας αφορά σαν παράταξη αλλά έχουμε δύο γνωμοδοτήσεις με επιχειρήματα και δεν έχουμε την άποψη του νομικού συμβούλου της επιχείρησης. Να ερθει εδώ ο νομικός της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και να μας ενημερώσει. Είμαστε μέτοχοι. Δυσκολεύομαι να ακολουθήσω την εισήγηση σας κ. δήμαρχε, διαφωνώ και ψηφίζω κατά".

Στη διάρκεια της συζήτησης -και κάτω από την επιμονή της κας Κιούπη με κύριο επιχείρημα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την αρχή δεν είναι σωστή και αποκλείεται με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα της μειοψηφίας παράλληλα με την πρόταση για αύξηση των μελών στο Δ.Σ. της επιχείρησης- ο δήμαρχος κ. Σωτηροπουλος ανέφερε ότι εάν συμφωνήσει η πλειοψηφία των παρατάξεων δεν θα έχει αντίρρηση να αυξηθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. Αυτή η πρόταση όμως τελικά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, ούτε επέμεινε σε αυτήν κάποια δημοτική παράταξη.

Στο τέλος η εισήγηση του δημάρχου υπερψηφίστηκε μόνο με τέσσερις ψήφους υπέρ της παράταξης Μπαντή (κ.κ. Μπαντης, Γώγος, Δάφνη, Λέλος) και δύο κατά (κ.κ. Κιούπη, Δεμπόνος). Η παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου απείχε δεν ψήφισε υπέρ παρά την εισήγηση (σ.σ. και αυτό είναι λίγο… παράδοξο καθώς ήταν δική της εισήγηση), όπως επίσης και οι παρατάξεις "Στάση Βύρωνα", "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Αριστερή Συμπόρευση" απείχαν από την ψηφοφορία. 

……

Ο δήμος Βύρωνα επέλεξε στο παρελθόν να δημιουργήσει τη ΔΕΑΔΒ Α.Ε. η οποία είναι Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ και υπάγεται στο νόμο περι ανωνύμων εταιρειών.

Όταν ο κ. δήμαρχος ισχυρίζεται ότι το ζήτημα της συμμετοχής των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. είναι πρωτίστως πολιτικό, οφείλει αυτό να το διασφαλίζει για όλους όσους θελήσουν να είναι στο Δ.Σ. της επιχείρησης. Από την στιγμή που ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου -του ίδιου δημοτικού συμβουλίου που είναι στο σύνολό του ουσιαστικά μέτοχος της εταιρείας με το πρόσωπο του δημάρχου- πολύ δε περισσότερο ένας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, που δεν ανήκει σε παράταξη και θέλει να συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε., δεν πρέπει να στερείται του δικαιώματος αυτού ως μειοψηφία -σε συνδυασμό με τα όσα ορίζονται και στο νόμο 4548/2018 για τα Δ.Σ. των Α.Ε.

Και αυτό το θέμα θα πρέπει να το επανεξετάσει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο για λόγους δημοκρατίας, διαφάνειας κ.λπ. Είναι δημοτική επιχείρηση του δήμου και όχι κάποιων ιδιωτών.

Δεν χρειάζονται πολιτικάντικες τακτικές, αλλά ξεκάθαρες πρακτικές σε σχέση με τη συμμετοχή της κας Κιούπη στο Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό απαιτείται για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας από θέσεις αρχών χωρίς παραταξιακές σκοπιμότητες. 

Άποψη μας είναι ότι από τη διαχρονική λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης και στη συνέχεια της μετεξέλιξης της σε ανώνυμη εταιρεία -ΔΕΑΔΒ Α.Ε.- ο δήμος και οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν -και δεν έχουν- κάτι να επωφεληθούν. Το αντίθετο συμβαίνει: μόνο χρέη έχει φορτωθεί ο δήμος Βύρωνα και κατά προέκταση οι κάτοικοί του.

Η ΔΕΑΔΒ Α.Ε. είναι ένα "μαγαζί γωνία", που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο κοιμητήριο κυριολεκτικά πανάκριβες. Είναι κατά καιρούς το όχημα στα χέρια των εκάστοτε δημάρχων και διοικήσεων για πελατειακές σχέσεις, μικροπολιτικές παραταξιακές εξυπηρετήσεις, ευελιξία στη διαχείριση, στις προσλήψεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων. Μόνο προβλήματα έχει συνεισφέρει στο δήμο. Χρειάζεται να σταματήσει να λειτουργεί η ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και να ενσωματωθεί μαζί με το προσωπικό της στο δήμο Βύρωνα. Η μετάβαση αυτή θα είναι ουσιαστική μόνο αν γίνει με πραγματικά δημόσιο κοινωνικό χαρακτηρα, διότι οι υπηρεσίες που παρέχει δεν είναι εμπόρευμα, έχουν κοινωνική διάσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.