ΟΤΑ: Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2025

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 20%

Την στιγμή που η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, αυτή την εποχή, που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, αφού η ακρίβεια εξαφανίζει μισθό και σύνταξη, πολλοί δήμοι είναι έτοιμοι να επιβάλουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, δημοτικό φόρο) προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κακή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Η υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την αύξηση του λειτουργικού κόστους των δήμων -αυξήσεις σε τέλος ταφής απορριμμάτων, καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά, ενέργεια- έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους σε οικονομική ασφυξία.

Από τη άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λύσει την οικονομική δυσπραγία των δήμων. Με την πολιτική της τους οδηγεί σε ασφυξία και τους δείχνει το δρόμο των αναθέσεων σε ιδιώτες και της επιβολής αυξήσεων δημοτικών τελών και φόρων.

Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια επίσης δεν κινητοποιούνται, δεν διεκδικούν από την κυβέρνηση και οδηγούνται να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αποφύγουν την οικονομική ασφυξία.

Οι δήμοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις με τους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη. 

Το ίδιο συμβαίνει και στο δήμο Βύρωνα. Για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες πληρώνουν οι πολίτες (καθαριότητα, πολιτιστικά εργαστήρια, κολυμβητήριο, παιδικοί σταθμοί, κοιμητήριο κ.ά.).

Την ίδια στιγμή κάτοικοι και επιχειρήσεις δεν μένουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.

Το «χορό της αύξησης των δημοτικών τελών και φόρων άνοιξαν» ο δήμος κεντρικής Κέρκυρας, που ήδη ανακοίνωσε ότι θα «προχωρήσει» σε αυξήσεις, και ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης με δήμαρχο τον κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε αύξηση των ανταποδοτικών τελών 20%, επικαλούμενος την αύξηση των λειτουργικών δαπανών.

Την ίδια πολιτική των αυξήσεων αναμένεται να ακολουθήσουν σταδιακά και οριστικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πολλοί δήμοι της χώρας, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν συντάξει τους προϋπολογισμούς τους για το 2025.

Στο δήμο Βύρωνα δεν έχει παρθεί ακόμη καμία απόφαση

Σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος απαντώντας στα αιτήματα τους αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται ο δήμος, λέγοντας: "Την κατάσταση την οικονομική στο δήμο την γνωρίζετε. Η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέδωσε και πλέον υπόλογος είμαι εγώ. Βρήκαμε χρέη σε τιμολόγια, σε δάνεια. Έχω βαρεθεί να υπογράφω τιμολόγια παρελθόντων ετών", είπε και πρόσθεσε ότι "... πάνω από 3 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις του δήμου, με το που αναλάβαμε, (τέλος ταφής, μισθολογικό και λειτουργικό κόστος, δάνεια, κ.λπ.). Μας δίνουν 600.000 ευρώ χρηματοδότηση -ΚΑΠ- το μήνα και ψάχνουμε άλλες 500.000 ευρώ για να καλύψουμε τη μισθοδοσία…". (Σημ. Παρέλειψε να αναφερθεί στα 5 εκατ. ευρώ και πλέον το χρόνο που εισπράττει ο δήμος από τους δημότες για δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού). Και συνέχισε λέγοντας:

"15 χρόνια ακολουθούν μια πολιτική που στραγγαλίζει τους δήμους.

Υπάρχει σχέδιο οι δήμοι να είναι ένα επιτελικό σχήμα με διοικητικούς υπαλλήλους και όλα εξ ανάγκης να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες (κλαδέματα, καθαριότητα κ.λπ.). Περιμένουμε προσλήψεις από το 2020 και δεν έχουν έρθει ακόμη. Ακόμη και στο πρόγραμμα 55+ μας έβαλαν εμπόδια από τον Αύγουστο….

Δεν μπορεί να λειτουργήσει το «μαγαζί», διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας. Δεν έχουμε χρήματα και προσωπικό, είμαστε απλοί διαχειριστές της καθημερινότητας, για να μην βρίζουν την κυβέρνηση. Ακόμα και να επιτραπούν σήμερα οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα δεν έχουμε χρήματα στα ανταποδοτικά για προσλήψεις...

Δεν έχω μαγικές λύσεις.

Θα δούμε τι θα κάνουμε, έχουμε το συνέδριο της ΚΕΔΕ και εκεί θα δούμε.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα επιδιώξω ραντεβού με το υπουργείο και να πάμε όλοι μαζί".

***

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βύρωνα το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητήσει τον προϋπολογισμό για το 2025. Εκεί θα ακούσουμε τι θα προτείνει η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου και αν θα υπάρξουν μεταβολές στα δημοτικά τέλη και τους φόρους.

Αν θα αποφασιστούν κινήσεις διεκδίκησης πόρων και προσωπικού από την κυβέρνηση ή αν θα συνεχιστεί η πολιτική των αναθέσεων σε ιδιώτες και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Κάτι που ήδη συντελείται, σε όλες τις υπηρεσίες, ακόμη και τις πιο ανταποδοτικές, όπως είναι η καθαριότητα ή το κολυμβητήριο.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΥΡΩΝΑΣ: Συγκέντρωση στο Δημαρχείο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα 

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.