28η Οκτωβρίου 1940: Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στις Ιταλικές αξιώσεις. Τα ονόματα των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

 

-  Tα ονόματα των 7.948  Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν  νεκροί στον  Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στα χώματα της Αλβανίας. 

«Η 28η Οκτωβρίου 1940  μνημονεύει το «ΟΧΙ», της Ελλάδας στις   Ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου 1940».

 Το 1940 ο κόσμος ζούσε την τραγωδία ενός μεγάλου πολέμου. Η ΝΑΖΙστική Γερμανία, με ηγέτη το Χίτλερ, μαζί με τη σύμμαχό της Ιταλία, με ηγέτη τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να κατακτήσει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Η φασιστική Ιταλία απαιτούσε ουσιαστικά την παράδοση της Ελλάδας.

Ο Ιταλός δικτάτορας αποφάσισε να κατακτήσει την Ελλάδα. Άρχισε τις προκλήσεις. Στις 15 Αυγούστου 1940 ένα ιταλικό υποβρύχιο βύθισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο “Έλλη”.

 Η Ιταλική Εισβολή στην Ελλάδα 28 Οκτωβρίου 1940

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον πρωθυπουργό δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με το οποίο η Ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδας, (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, χώροι για στρατόπεδα κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή έκφρασε το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».

Συνέπεια του «ΟΧΙ» ήταν η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και η είσοδος της χώρας στο  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Στις 05:30 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικος πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

Οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν τα ελληνικά φυλάκια που βρίσκονταν στις κορυφές της οροσειράς της Πίνδου. Μετά το βομβαρδισμό οι Ιταλοί στρατιώτες άρχισαν να περνούν τα σύνορα. Η εισβολή άρχισε, μπήκαν στην Ελλάδα οι οχτροί.

Η χώρα μας μπήκε στον πόλεμο αμυνόμενη.

  Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις ο κόσμος ξυπνούσε με τον ήχο των σειρήνων. Κηρύχτηκε επιστράτευση.  Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι Ιταλοί έκαναν συνεχώς επιθέσεις. Όμως δεν τα κατάφεραν να σπάσουν τις ελληνικές γραμμές. Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε αντεπίθεση που τον έφερε ελευθερωτή στις πόλεις της Αλβανίας όπου ζούσαν Έλληνες: Στην Κορυτσά, στους Αγίους Σαράντα, στην Πρεμετή, στο Αργυρόκαστρο.

 Ο ελληνικός  στρατός που ο Μουσολίνι λογάριαζε για εύκολο αντίπαλο όχι μόνο άντεξε αλλά κυνηγούσε τους Ιταλούς μέσα στην Αλβανία. Ο βαρύς χειμώνας, η παγωνιά και το χιόνι που σκέπαζε τα βουνά της Πίνδου, ταλαιπωρούσε αφάνταστα τους στρατιώτες των δύο αντιπάλων. Τα κρυοπαγήματα και οι θάνατοι από το κρύο ήταν πολύ συχνά. Παρ’ όλες τις κακουχίες, οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν ηρωϊκά και κατάφεραν να αποκρούσουν την Ιταλία. Κοντά 6 μήνες  (μέχρι 26 Απριλίου του 1941) κράτησε η  νικηφόρα αντίσταση στην Αλβανία.

 

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός έδωσε την πρώτη νίκη γράφοντας το «Έπος του 1940» μέσα στην Αλβανία, αναπτερώνοντας έτσι το ηθικό των αντιφασιστικών δυνάμεων.

Ο αγώνας των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου παραμένει στην ιστορία ως σημείο αναφοράς και τιμής

Την άνοιξη του 1941 οι Ιταλοί προσπάθησαν πάλι να επιτεθούν. Το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο: Αποτυχία.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα μιας αγγλικής εφημερίδας στις 4.4.1941: “Από τώρα και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.”

-  Tα ονόματα των 7.948  Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν  νεκροί στον  Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στα χώματα της Αλβανίας. 

Οι Νεκροί στρατιώτες, αξιωματικοί και άλλοι εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στην εισβολή του Ιταλικού φασιστικού καθεστώς

Τα αρχεία γράφουν για 13.936 νεκρούς και αγνοούμενους στο Αλβανικό Μέτωπο.  Από την πρώτη μέρα του πολέμου, μέχρι τις 26 Απριλίου του 1941. Περίπου 6000 ενταφιάστηκαν σε ελληνικά χώματα. 

Οι υπόλοιποι 7.948  νεκροί στρατιώτες, αξιωματικοί και άλλοι εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στην εισβολή του Ιταλικού φασιστικού καθεστώς με πρόεδρο το Μουσολίνι  στη χώρα μας δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας στην ανθρωπότητα,  βρίσκονται παντού, στην Τρεμπεσίνα,  το Πόγραδετς, στο 731, στην Κλεισούρα, στα υψώματα Μπούμπεσι, στην πεδιάδα του Βούρκου.

 Οι νεκροί αυτοί έμειναν άταφοι ἢ πρόχειρα θαμμένοι στα χώματα της Αλβανίας στην περιοχή της Β. Ηπείρου. Αρκετών από αυτούς τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα στα βουνά και τις πεδιάδες.

Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε γι’ αυτούς, που έδωσαν τη ζωή τους και έγραψαν ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 Εξήντα εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου στις 9 Φεβρουαρίου 2009 η βουλή των Ελλήνων αποφασίζει την  Κύρωση Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας σχετικά με την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων Συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας (Ν. 3782 (ΦΕΚ Α 135 7.8.2009 κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους. 

Συμφώνησαν στα εξής:

Άρθρο 1

1. "Προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτικών και άλλων Ελλήνων υπηκόων που συνόδευαν τον στρατό υπό ειδικό καθεστώς (μέλη του Ερυθρού Σταυρού, ιατρικό προσωπικό και ιερείς), οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-1941, θα κατασκευαστούν κοιμητήρια στην Αλβανία, με δαπάνες οι οποίες θα επιβαρύνουν την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι προαναφερθέντες πεσόντες θα αναφέρονται, εφεξής, ως «πεσόντες σε πολεμικές επιχειρήσεις".

Σήμερα λειτουργεί μόνο στο χωριό Βουλιαράτες της Β. Ἠπείρου ένα οργανωμένο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο, εκεί που το 1940-41 λειτουργούσε πεδινό νοσοκομείο του ελληνικού στρατού και θάβονταν όσοι υπέκυπταν στα τραύματά τους.

Ένα δεύτερο νεκροταφείο υπάρχει στα στενά της Κλεισούρας, είναι έτοιμο εδώ και έξι σχεδόν χρόνια, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Διάσπαρτοι τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πολλά σημεία της Βορείου Ηπείρου. Ευρίσκονται παντού.  Στην Τρεμπεσίνα και το Πόγραδετς, στο 731 και στην Κλεισούρα στα υψώματα του Μπουμπίβι και στην πεδιάδα του Βούρκου, στο Mάλι Σπατ και την Κορυτσά. Ενταφιασμένοι όπως-όπως κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, χαμένοι στο χιόνι.

 Η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε 28-29/ 10 /1995 τον πλήρη κατάλογο αξιωματικών και οπλιτών -7.948- άτομα που έπεσαν κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου  1940-41 εντός του αλβανικού εδάφους.

Διαβάστε ΕΔΩ 

file:///C:/Users/xristospan/Downloads/nekroi1940.pdf 

                                                               τα ονόματα των Νεκρών!



                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.