Οικονομία: Έρχεται αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ

 Προϋπόθεση όλες οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. 

- Πως όμως θα εξασφαλιστεί αυτό όταν όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαύρες συναλλαγές - μαύρο χρήμα, σε όλα τα επίπεδα. Από τα καφέ, τα εστιατόρια, τους ελευθέρους επαγγελματίες, την αδήλωτη εργασία κοκ. 

Mετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, πηγές της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet. 

Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της  imerisia.gr 27.10.24 πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται  στα πλαίσια της  νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.

Η  αυτοματοποίηση αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων για τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και δεν θα απαιτείται η υποβολή μηνιαίων ή  τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους φορολογούμενους. 

Mετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, πηγές της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet.  

Η άμεση είσπραξη των φόρων σε real time  θα διασφαλίσει την άμεση ροή των εσόδων στα δημόσια ταμεία  ενώ θα δώσει ισχυρό πλήγμα στην φοροδιαφυγή. 

     …..

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ενώ θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας ώστε  το  ποσό από την κάθε συναλλαγή που θα εισπράττει ο πωλητής και τον ΦΠΑ που θα εισπράττει η Εφορία.

-Πως όμως θα εξασφαλιστεί αυτό όταν όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαύρες συναλλαγές - μαύρο χρήμα, σε όλα τα επίπεδα. Από τα καφέ, τα εστιατόρια, τους ελευθέρους επαγγελματίες, την αδήλωτη εργασία κοκ. 

Έλεγχοι είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν επαρκούν.

Τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αποτελούν διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Και αναπτύσσονται διαρκώς από τις ασκούμενες πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η υψηλή́ φορολογία στο πετρέλαιο και η φοροεπιδρομή έχουν επηρεάσει βαθύτατα την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Με δεδομένη την υποβάθμιση του βιοτικού́ του επιπέδου, ο «ευρωπαίος Έλληνας πολίτης» κυριαρχείται από τη λογική «άρπαξε να φας και κλέψε για να έχεις».

Πάνω στο άδικο και ταξικό φορολογικό σύστημα στην χώρα μας, με ένα κράτος αναξιόπιστο,  δεν  κτίζεται φορολογική συνείδηση των πολιτών- επαγγελματιών, πελατών, καταναλωτών. 

 

Όταν του λένε «Μαζί τα φάγαμε» σε μια προσπάθεια οι ΠΑΝΩ να εξισώσουν το «πλημμέλημα με το κακούργημα», όταν το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και ταξικό, φορολογική συνείδηση δεν κτίζεται.

Ο  Έλληνας πολίτης αμφισβητεί́, δεν εμπιστεύεται το κράτος, τις υπηρεσίες του και τις κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο την σημερινή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η άνιση φορολογική́ μεταχείριση, η διαφθορά και η γραφειοκρατία τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «το κράτος δεν είναι δίκαιο και σωστό».

Σε ένα κράτος με ελλιπείς υπηρεσίες, με δημόσιες υπηρεσίες που υποβαθμίζονται συνεχώς δεν αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης. Η καχυποψία, που δικαιολογημένα έχει εδραιωθεί στη σκέψη του πολίτη, αποτελεί εμπόδιο για τη συνεργασία του με το κράτος.

Η σχέση πολίτη – κράτους είναι αμφίδρομη και απαιτεί́ ένα κλίμα, ισότητας, ισονομίας, δίκαιης κατανομής βαρών και απολαβών και κυβερνητικές πολιτικές που θα αμβλύνουν  τα προβλήματα των πολλών. Που οι πλούσιοι δε θα γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι δημόσιες υπηρεσίες θα υποβαθμίζονται 

Όσο η αδικία θα εντείνεται στον τομέα της πολιτικής οικονομίας, όσο η φοροκλοπή και η παραοικονομία  θα «κλείνει» τρύπες που παράγουν οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, φορολογική συνείδηση δεν θα κτίζεται στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία.  

Τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς και αυτό θα γίνει εάν το θελήσει ο λαός!

                                                                          Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.