Κατηγορίες Δούκα κατά Μπακογιάννη για ελλείμματα 5,8εκ. ευρώ στο φόντο κινητοποίησης γονέων για τα προβλήματα στα σχολεία

Χάρης Δούκας: «Κύριε Μπακογιάννη, μας αφήσατε ελλείμματα 5,8εκ. ευρώ»

Για έλλειμμα στις Σχολικές Επιτροπές, την Τεχνόπολη και την ΑΟΤΑ, κατηγορεί τον τέως Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο Χάρης Δούκας.
Κατά μέτωπο επίθεση του δημάρχου κ. Δούκα

Για κακή οικονομική κατάσταση στις Σχολικές Επιτροπές, την Τεχνόπολη και την ΑΟΤΑ (πρώην ΕΑΤΑ) που δημιούργησε η θητεία του Κώστα Μπακογιάννη έκανe λόγο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Δούκας οι Σχολικές Επιτροπές παρουσιάζουν έλλειμμα 1.700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο δήμος να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, ρεύματος και νερού των σχολείων. Όπως ενημέρωσε ο κ. Δούκας, έχει ήδη γίνει επαφή με εταιρεία ορκωτών λογιστών για να διερευνήσει τη φύση του ελλείμματος.


Όσο αφορά στην Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΟΤΑ, Πρώην ΕΑΤΑ Α.Ε.), ο κ. Δούκας ανέφερε ότι παρουσίασε, για τη χρήση του 2023, ζημία ύψους 3.600.000 ευρώ. «Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης χρωστούσε στους προμηθευτές 3.800.000 ευρώ, τα οποία εμείς σήμερα σταδιακά εξοφλούμε», πρόσθεσε, ενημερώνοντας πως ο δήμος έχει προχωρήσει σε ενέργειες εξυγίανσης της εταιρείας με επιβάρυνση του Δήμου και μείωση του προϋπολογισμού της για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Τέλος, η Τεχνόπολη Α.Ε., σύμφωνα με τον κ. Δούκα, για τη χρήση 2023 παρουσίασε ζημία μισού εκατομμυρίου ευρώ και στον ισολογισμό του Δεκεμβρίου του 2023 παρουσίασε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή ταμειακό έλλειμμα, ύψους 1.373.631 ευρώ που οφείλεται «στις υπερβάσεις του κατασκευαστικού κόστους, στον κακό σχεδιασμό και στον κακό συντονισμό της θητείας Μπακογιάννη».

Επισημαίνουμε πως οι καταγγελίες του δημάρχου κ. Δούκα έγιναν ενώ την ίδια στιγμή έξω από το δημαρχείο υπήρχε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας ενώσεων συλλόγων γονέων & κηδεμόνων της Αθήνας καθώς και εκπαιδευτικών για την κακή κατάσταση των σχολικών κτηριακών υποδομών.


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι περίπου 60 γονείς και εκπαιδευτικοί έξω από το δημαρχείο ήταν αποκλεισμένοι από μία διμοιρία ΜΑΤ και μία ομάδα αστυνομικών του σώματος ΟΔΟΣ. Προφανώς οι γονείς κρίθηκαν δυνητικά "επικίνδυνοι" από την αστυνομία και τη δημοτική αρχή της Αθήνας.

Επισημαίνουμε πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα σε πολλά σχολικά συγκροτήματα του δήμου της Αθήνας έχουν χτυπήσει "κόκκινο". Σοβάδες που πέφτουν, σπασμένες τουαλέτες, μουχλιασμένοι χώροι, κοντέινερ αντί αιθουσών, προαύλια με λακκούβες και επικίνδυνα σημεία, εξοπλισμοί και ντουλάπια σπασμένα, ελλείψεις σε θέρμανση και κλιματισμό συνθέτουν ένα σκηνικό επικίνδυνο για τους μαθητές, που δοκιμάζει τις αντοχές και την υπομονή γονέων και εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και η αδυναμία σε πολλές σχολικές μονάδες έναρξης του ολοήμερου λόγω των ελλείψεων αυτών αλλά και έναρξης συγκεκριμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων τινάζει στον αέρα την εκπαιδευτική διαδικασία και τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.


Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων θέτουν τα ειδικότερα και γενικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και ένα συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων: Άμεσα αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης. Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Συντήρηση τώρα στα σχολικά κτίρια. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία. Καλοκαιρινά δωρεάν προγράμματα απασχόλησης για όλα τα παιδιά. Οι εκπρόσωποι των γονέων έχουν ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ζητήματα των υποδομών των σχολείων.

Με αναδημοσιεύσεις από kosmodromio.gr/, 902.gr, σελίδες από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Αθήνας

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.