Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Mάχη Ανδρουλάκη – Δούκα για τους αναποφάσιστους και συμμετοχή

            Οι τελευταίες κινήσεις δύο  24ωρα πριν την κάλπη της Κυριακής

Την «καρδιά» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής μάχης επιχειρούν να κερδίσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, εν΄ όψει της τελικής μάχης για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ την προσεχή Κυριακή.

Βασικό μέλημα των επιτελείων τους πάντως είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, από τη «δεξαμενή» των 303.223 του πρώτου γύρου, που όπως φαίνεται στα γκάλοπ κινούνται επί τους παρόντος στη ζώνη των αναποφάσιστων.

Το «παιχνίδι» με τους «αναποφάσιστους», παραμένει και για τους δύο ανοιχτό και θα κριθεί στο «παραπέντε». Με δεδομένο, βάσει των αναλύσεων των ειδικών, ότι το 80% όσων προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή ήταν «πράσινης» προέλευσης, οι μονομάχοι επενδύουν στη ρητορική και τις κινήσεις που αφορούν κυρίως στην επικοινωνία με τους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους. 

Το επιτελείο Ανδρουλάκη στοχεύει αναμφίβολα στο σημαντικό άνοιγμα του εύρους της διαφοράς από τον κ. Δούκα, προσπαθώντας να κερδίσουν  τους ψηφοφόρους που στήριξαν Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο στον πρώτο γύρο- καταρχάς στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Η εκτίμηση που ακούγεται από στελέχη που στηρίζουν την επανεκλογή του είναι ότι κάποιοι εξ αυτών (ειδικά από τη δεξαμενή της Διαμαντοπούλου) θα επιλέξουν την αποχή- και από το 40% που συγκέντρωσαν οι δύο υποψήφιοι, Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου ένα αξιοσημείωτο κομμάτι θα προσέλθει εκ νέου και θα στραφεί τόσο προς την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη όσο και σε αυτή του κ. Δούκα.

Έμπειρα στελέχη διαπιστώνουν ότι αρκετοί παπανδρεϊκοί που είχαν επιλέξει Γερουλάνο στρέφονται τώρα προς την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφονται και διαφορετικές κινήσεις.

 Η απόφαση άλλωστε Ανδρουλάκη και Δούκα να καλέσουν στο τηλέφωνο και να συναντήσουν Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου από την «επομένη» του πρώτου γύρου φανερώνει τις «γέφυρες» που απλώνουν αρχικά για την μετακίνηση ψηφοφόρων προς τις υποψηφιότητές τους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου  ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα, τόνισε με τη δήλωσή της ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής «αποτυπώθηκε μια νέα ανθρωπογεωγραφία» και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται Συνέδριο Ανασυγκρότησης του κόμματος». Δε θα δώσω  κατεύθυνση στους πολίτες, ο καθένας θα κρίνει. Και πρόσθεσε: «Προσωπικά έχω καταθέσει τις θέσεις μου. Πάμε ξανά κάλπες, να ψηφίσουν οι πολίτες»

Ο Παύλος Γερουλάνος, κλείνει το μάτι.... Μιλώντας στο Mega, ήταν ξεκάθαρος σε ερώτηση που του έγινε, αν δεν ήταν υποψήφια η Διαμαντοπούλου θα είχα περάσει στον δεύτερο γύρο είπε.  Δεν αποκάλυψε αν θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Χάρη Δούκα στις κάλπες της Κυριακής. Αναφορικά με την άποψή του ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι το λέει αυτό, διότι «έχει πολύ σκληρές μάχες στη Βουλή. Ο κόσμος τον βλέπει απέναντι στον Μητσοτάκη. Θεσμικά, οι μάχες μέσα στη Βουλή είναι εξαιρετικά κρίσιμες».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ όπως τονίζει  ο ίδιος σε ανάρτησή του, δεν στηρίζει κανέναν για τον β' γύρο. «Τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τον επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι δημοκρατικοί πολίτες.   Τη Δευτέρα το πρωί, όποιος και αν εκλεγεί, εγώ θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανα με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. «Γιατί πάνω από όλους είναι το ΠΑΣΟΚ που πρέπει να γίνει και πάλι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων» τονίζει».

 

Η Νάντια Γιανακοπούλου αναφορικά με τον β΄ γύρο τόνισε: « Το ποιος θα εκλεγεί έχει την αξία και τον συμβολισμό του». Υπογράμμισε επίσης πως θα βρίσκεται «μπροστά στην πρώτη γραμμή». «Γιατί αυτό οφείλω, λέγοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν.

 Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν φόβους ότι η συμμετοχή   του κόσμου την Κυριακή θα είναι μικρή, καθώς πολλοί υποστηρικτές των ηττημένων της πρώτης κάλπης δεν θα θελήσουν να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία και για αυτό προσπαθούν να πείσουν αυτούς που προσήλθαν στον πρώτο γύρο να έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή, για την οριστική εκλογή του νέου προέδρου.

Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τοποθετήθηκαν δημόσια.

Ο Νίκος Παπανδρέου στηρίζει Χάρη Δούκα για τον δεύτερο γύρο κάτι που αδερφός του Γιώργος έκανε από την πρώτη Κυριακή

Τον Χάρη Δούκα στηρίζει στον β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου.

 Στις κάλπες του α΄γύρου, είχε ταχθεί με τον Παύλο Γερουλάνο. 

«Οι συνθήκες καθιστούν το αίτημα για άμεση και ριζοσπαστική αλλαγή του ΠΑΣΟΚ πιο επίκαιρο από ποτέ».

Σε άρθρο του στην Καθημερινή αναφέρει ότι η σημερινή ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη σπατάλησε κρίσιμο πολιτικό χρόνο και κρίθηκε γι’ αυτό, ενώ ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα για ανάληψη άμεσης πολιτικής δράσης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης.

«Έχουμε, την επιλογή να δώσουμε μια δεύτερη –ή, τολμώ να πω, και τρίτη– ευκαιρία σε μια ηγεσία που σπατάλησε κρίσιμο πολιτικό χρόνο και κρίθηκε για αυτό. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να δώσουμε μια πρώτη ευκαιρία σε έναν νέο πολιτικό να υπηρετήσει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα. Αυτό είναι ένα κεντρικό δίλημμα της προσεχούς Κυριακής», ανέφερε ο Νίκος Παπανδρέου στο άρθρο του. 

Ο πρώην υπουργός  και μέλος του Πολιτικου Συμβουλίου του κόμματος Χάρης Καστανίδης μίλησε στον Αθήνα 9,84 και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιπολίτευση «δεν φαίνεται να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον» ενώ πρόσθεσε ότι ο Χάρης Δούκας με τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων έχει ένα κεκτημένο, το οποίο και θεωρεί πώς πρέπει να εκμεταλλευτεί το κόμμα.

Ο  Δημήτρης Ρέππας πρώην υπουργός

«Φαίνεται ότι ο κόσμος βλέπει πάλι προς το ΠΑΣΟΚ. Τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα καλό δείγμα γιατί έχουν ευαίσθητες κεραίες τα μέσα ενημέρωσης για το πώς μπορεί να κινηθεί το κοινωνικό ρεύμα. Κι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα».

 «Ο κ. Δούκας εκφράζει το αίτημα, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, μιας σημαντικής πλειοψηφίας του 60% και πλέον των πολιτών που ζητούν μια αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το οποίο θα επιδιώξει να εκφράσει ως ένα πρόσωπο το οποίο είναι άφθαρτο και μπορεί να ξαναγεννήσει την ελπίδα. Στην επαρχία, το μήνυμα που πέρασε κατά την άποψή μου, είναι ότι ο κ. Δούκας, μετά από αρκετά χρόνια που το ΠΑΣΟΚ γνώρισε ήττες, είναι αυτός που έδωσε μια νίκη στον πολιτικό μας χώρο και αυτό προκάλεσε ένα αίσθημα αισιοδοξίας» τονίζει σε δήλωση του.

Με τον Ανδρουλάκη ο Γιάννης Μανιάτης ευρωβουλευτής του κινήματος δημοσιοποίησε, με ανάρτηση του, την στήριξη του στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Τα τελευταία χρόνια το ΠαΣοΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες. Στις περασμένες ευρωεκλογές είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη» για αυτό, « ότι οφείλουμε να δώσουμε στον Νίκο Άνδρουλάκη την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθεια».

                                                                           

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.