Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Τη γυναίκα της υπαίθρου την τιμούμε, δεν την ξεχνούμε !!!

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε στις 15 Οκτωβρίου τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας ως αναγνώριση του «κρίσιμου ρόλου και της συμβολή; των γυναικών της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών των αυτοχθόνων πληθυσμών, στην ενίσχυση της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την εξάλειψη της φτώχειας στην ύπαιθρο». 

από το χθες  

   στο σήμερα 

Καίριος ο ρόλος της αγρότισσας

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η βελτίωση της ζωής της αγρότισσας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Δίνοντας στις γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες θα μπορούσε να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 2,5 έως 4% στις φτωχότερες περιοχές και ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 12 έως 17%. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, οι αγρότισσες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε γεωργικές και μη γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες αναδύονται καθώς τα αγροδιατροφικά συστήματα αναπτύσσονται και οι οικονομίες αλλάζουν. 

  • Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία των κοινοτήτων τους, ενώ, την ίδια στιγμή, μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά φτώχειας (καθώς τόσο η ακραία όσο και η πολυδιάστατη φτώχεια είναι υψηλότερες στις αγροτικές περιοχές παγκοσμίως), καθώς και άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε ευκαιρίες απασχόλησης. 
  • Τα αγροδιατροφικά συστήματα αποτελούν σημαντικό εργοδότη των γυναικών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 36% των εργαζόμενων γυναικών εργάζονται στα αγροδιατροφικά συστήματα από το 2019.  
  • Οι αγρότισσες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την καλλιέργεια της βιοποικιλότητας. Είναι θεματοφύλακες των φυσικών πόρων και των παραδοσιακών γνώσεων.

Η αγρότισσα στην Ευρώπη 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες μεταξύ 20-64 ετών αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το μισό (55,8 %) του γυναικείου πληθυσμού που ζει σε κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ (στοιχεία για 1η Ιανουαρίου 2021). Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο (24,9 %) του γυναικείου πληθυσμού στις κυρίως αγροτικές περιοχές, ενώ το μερίδιο των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών (ηλικίας κάτω των 20 ετών) ήταν 19,3 %.

Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρεται ότι υψηλότερο ποσοστό των γυναικών (από ό,τι των ανδρών) που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν τριτοβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτό σπάνια μεταφράζεται σε καλύτερες προοπτικές και αποτελέσματα στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες τόσο από άποψη ποσότητας όσο και ποιότητας της απασχόλησης. Αυτό αντανακλά -τουλάχιστον εν μέρει- τον αργό ρυθμό αλλαγής των κοινωνικών προσδοκιών που δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή. Το 2021, μόλις πάνω από τα δύο τρίτα (67,3 %) του συνόλου των γυναικών σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ ήταν απασχολούμενες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που ζουν στην ύπαιθρο δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία ή ότι, σε γενικές γραμμές, απουσιάζουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα ενθάρρυναν ορισμένες γυναίκες να εισέλθουν ή να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό.

Το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές ήταν γενικά υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες. Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων παρατηρούνται στην Ελλάδα όπου το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στις αγροτικές περιοχές ήταν 6,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των ανδρών.

ΠΗΓΗ: www.ypaithros.gr

.....

Τιμούμε κι εμείς τη γυναίκα αγρότισσα που εργάζεται σκληρά εδώ και αιώνες. Τη γυναίκα της υπαίθρου, που όργωσε, έσπειρε, πότισε και ποτίζει τη γη με δάκρυα και πόνο.

Τη γυναίκα της αντίστασης  και των κοινωνικών αγώνων.

Την διαφορετική  γυναίκα και μάνα της υπαίθρου.

Την γυναίκα που μαζί με τον άνδρα, με τον ιδρώτα τους θερίζουν τους καρπούς της αγροτικής γης και τροφοδοτούν τις ζωές μας. 

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.